Икономиката на България е нараснала с 3.4% през 2022 г., сочат

...
Икономиката на България е нараснала с 3.4% през 2022 г., сочат
Коментари Харесай

Българската икономика с 3.4% растеж в края на 2022 година

Икономиката на България е повишена с 3.4% през 2022 година, сочат експресните данни на Националния статистически институт.

През последните три месеца на предходната година, създаденият Брутният вътрешен продукт възлиза на 47 430 млн. лева, като на човек от популацията се падат 6 986 лева

Индустриалният бранш основава 29.5% от добавената стойност на стопанската система, което e нарастване с 5.7 процентни пункта спрямо 2021 година Секторът на услугите понижава до 65.5% при 71.2% през 2021 година, а аграрният бранш остава без смяна - 5% от добавената стойност.

От данните за четвъртото тримесечие се вижда, че стопанската система е движена от крайното ползване , на което се падат 82.8% от Брутният вътрешен продукт, а вложенията образуват 18% от стопанската система. За последните месеци потреблението пораства с 4 процентни пункта на годишна база.

Припомняме, че Европейската комисия разгласи  в своята зимна икономическа прогноза, че растежът на българската стопанска система ще се забави от 3.9% през предходната година до 1.4% през тази.

Растежът ще се форсира до 2.5% през 2024 година и да зависи значително от взаимоотношението сред заплатите и цените. Инфлацията у нас ще се забави от 13% през 2022 година до 7.8% през 2023 година и до 4% през идната година. Високата инфлация ще се поддържа от цените на храните и услугите, показва Европейска комисия.

" Очаква се пътят на стопанската система да зависи значително от взаимоотношението сред развиването на заплатите и цените. Краткосрочните индикатори и данните за инфлацията допускат, че инфлацията ще понижава единствено последователно през прогнозния небосвод, защото инфлацията на цените на услугите ще продължи. В изискванията на сгънат пазар на труда се чака заплатите да продължат да порастват мощно и да поддържат потреблението на семействата ", се споделя в прогнозата на Еврокомисията за страната ни.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР